در این مقاله سعی داریم به انتخاب آب تصفیه یا آب معدنی؟ بپردازیم.آب حیاتی ترین و ضروری ترین عنصر در زندگی ما انسانهاست .
آب تصفیه یا آب معدنی؟
آب معدنی به آبی گفته می شود که از منبع آب مستقیماً و بدون هیچ تغییر و تحولی بسته بندی میشود. این آب بسته به شرایط جوی در فصول مختلف، دارای درصد املاح متفاوت است.
به عبارت دیگر در فصول کم بارش دارای املاح بیشتر و در فصول پربارش دارای املاح کمتر است. از این رو کنترلی بر املاح موجود در این آب ها نشده و به همین دلیل مصرف مستمر و بیش از حد این آبها باعث بروز بیماری های کلیوی شده و مصرف حداکثر هفته ای یک لیوان از این نوع آب توصیه میشود.
طبقه بندی آبهای معدنی:
الف)آبهای معدنی سولفات سدیمدار:
آب این چشمهها دارای سولفات سدیم میباشند، ولی علاوه بر آن ، اغلب کلرورسدیم و بیکربنات سدیم هم دارد.
ب)آب چشمههای تلخ:
مهمترین ماده شیمیائی که در آب این چشمهها موجود است و موجب تلخی مزه آنها میگردد، سولفات منیزیم میباشد، اما علاوه بر سولفات منیزیم ، اکثرا سولفات سدیم و کلرور سدیم هم در آنها وجود دارد.
پ) سرچشمههای کلرور سدیم:
در آب این چشمهها بیش از یک گرم املاح در لیتر موجود است و بیشتر این املاح نیز کلرور سدیم میباشد.
ت)آبهای آهندار:
آبهایی که در یک لیتر آب آنها بیش از ده میلی گر آهن به حالت محلول موجود باشد، از آنجایی که آبهای آهنی زود تجزیه و آهن آنها ته نشین میشود. معمولا در همان سرچشمه آنرا میآشامند.
ث)آبهای گوگردی:
این آبها دارای هیدروژن سولفوره آزاد و یا هیدروسولفور و یا هردوی این ها میباشند بوی هیدروژن سولفوره ، شبیه بوی تخم مرغ گندیده است.
ج)آبهای آهکدار:
این آبها دارای نمکهایی هستند که قسمت اعظم آنها کربنات اسید کلسیم و کربنات اسید منیزیم و گچ و انیدرید کربنیک میباشد.
چ) سرچشمههای آرسنیکدار:
این چشمهها دارای مقدار جزئی آرسنیک هستند که بعلت کمی مقدار اثر کُشندگی ندارد بلکه بطور کلی برای رفع کم خونی و ضعف ناشی از کمی غذا غیرمفید است.
ح)آبهای یددار:
آب این چشمهها بعلت ید موجود در آنها ، بیشتر برای تحریک دستگاه گوارش و ترشح غدد تیروئید بکار می رود.
آب آشامیدنی آبی است که پس از استحصال از منبع آب، فرآوری شده و املاح و مواد موجود در آن کنترل می شود. املاح و مواد زاید گرفته شده و پس از طی چند مرحله، عاری از هرگونه باکتری و میکروب می گردد. از لحاظ بهداشت و سلامت و همچنین برای نوشیدن مستمر و روزانه، مصرف این نوع آب توصیه می گردد.
آب خام برای تولید آب آشامیدنی، از طریق دسترسی به منابع زیرزمینی آبی که عموماً باید خارج از شهرها و روستاها باشند از دو طریق (حفر چاه عمیق و چشمه ها) به دست می آید.
الف)چاه عمیق:
دسترسی به آب های زیرزمینی از طریق حفر چاه عمیق توسط ماشین آلات صنعتی انجام می پذیرد.
ب)چشمه:
دسترسی به آب های زیرزمینی بصورت طبیعی از طریق شکاف زمین آب خام به سطح زمین می رسد.
یکی از اصلی ترین روشهای تصفیه آب در کارخانه های تولید آب بسته بندی، استفاده از دستگاه RO یا همان دستگاه آب شیرین کن می باشد.
RO می تواند99 % موادمعدنی و 97% مواد آلی و کلوئیدی را حذف نماید و البته لازم به ذکر است قبل از تصفیه آب به وسیله دستگاه RO یک تصفیه کلی به روی آب انجام می گردد و سپس تصفیه اصلی توسط دستگاه RO شروع می شود.
در تصفیه آب به روش اُسمز معکوس آب خام توسط پمپ به درون محفظه ای که دارای غشاء نیمه تراوا می باشد پمپاژ می شود و به این دلیل که تقریبا تنها آب خالص می تواند از غشاء عبور کند آب خالص در یک طرف غشاء و آب غلیظ شده از ناخالصی ها در طرف دیگر جمع آوری می شود.
روش های حذف نهایی هرگونه آلودگی میکروبی
حذف هرگونه آلودگی احتمالی آب به دو روش کلرزنی و ازن انجام می شود که روش کلرزنی به دلیل ارزان بودن و آسان بودن معمولا برای حذف آلودگی میکروبی آب های شهری (لوله کشی) انجام می گردد که در ادامه به توضیح پیرامون این دو روش می پردازیم.
1)کلرزنی:
کلرگازی است سمی و چنانچه در کاربرد آن نکات ایمنی رعایت نشود ممکن است باعث انفجار و مسمومیت گردد.
کلر ، اولین بار در سال 1908 در شهر شیکاگو به سیستم تصفیه آب و فاضلاب آب آشامیدنی شهری اضافه شد که باعث حذف بسیاری از بیماری های قابل انتقال از آب آشامیدنی همچون وبا و تب تیفوئید میشد .
همانطور که می دانید ، منابع تامین آب شرب مصرفی ما انسانها ( اعم از چشمه ها ، سدها ، رودخانه ها ، چاهها ، و …) آلوده به میکرو ارگانیزم ها و میکروب هایی هستند که استفاده از این آبها را بدون ضد عفونی کردن برای ما غیر ممکن می سازند . سازمانهای آب و فاضلاب شهری برای از بین بردن میکرو ارگانیزم های بیماری زا و تامین آب مصرفی بهداشتی برای شهروندان، اقدام به اضافه کردن کلر به آب می کنند .
متداول ترین روش حذف آلودگی ها در حال حاضر در تمام تصفیه خانه های بزرگ جهان به علت ارزان بودن ، کلرزنی است . اما کلر باقی مانده پس از کلرزنی خود باعث ایجاد انگل و بیماری هایی میشود که نیاز به حذف دارد . روش حذف کلر از آب آشامیدنی به وسیله کربن فعال امکان پذیر است .
2) اُزن:
ازن (O3)مولکول سه اتمی اکسیژن است که به عنوان قوی ترین اکسنده و ضدعفونی کننده در جهان شناخته شده است. این گاز به دلیل ساختار ناپایداری که دارد، پس از انجام ضدعفونی و گذشت مدت زمان کوتاه به اکسیژن تبدیل می شود لذا باقی مانده ای برجای نمی گذارد.
قدرت بالا حذف آلودگی ها میکروبی توسط ازن:
باتوجه به قدرت بالای گندزدائی ازن در مقایسه با کلر(25 برابر) و سایر گندزداها، زمان کمتری جهت تکمیل فرایند گندزدائی نیاز می باشد. بررسی ها همچنین بیانگر توانایی بیشتر ازن در از بین بردن ویروس ها و باکتری ها در مقایسه با کلر می باشد.