اسمز معکوس(Reverse osmosesis)
اسمز معکوس یک پدیده طبیعی بسیار مهم است که به شکل های گوناگون در طبیعت اتفاق می افتد.در این پدیده یک محلول با میزان شوری کمتر به صورت طبیعی تمایل به رفتن به سمت محلول با شوری بیشتر را از خود نشان میدهد . مثل وقتی که ریشه یک درخت آب را از خاک جذب میکند ویا در بدن انسان کلیه ها آب را از خون جذب میکنند در واقع پدیده اسمزی اتفاق افتاده است . که در اسمز معکوس این فرایند بصورت برعکس عمل میکند.
تصفیه با اسمز معکوس
پس از پیش تصفیه آب وارد دستگاه اسمز معکوس می گردد و به منظور عبور آنها از غشا یا ممبران نیاز به فشار می باشد که توسط پمپ های مخصوص این فشار تامین می گردد. منافذ موجود بر روی غشا بسیار کوچک بوده و تنها آب خالص امکان عبور از آن را پیدا خواهد کرد و در نهایت از دستگاه خارج می گردد.
فرایند اسمز معکوس
اُسمز پدیده ای است که به طور طبیعی در فرآیندهای بیولوژیکی متفاوت رخ مـیدهـد . دیـواره هـای سـلول اجازه عبور مواد غذایی و بازمانده محصولات را داده در حالیکه سایر مواد را از خود دفـع مـیکننـد. در ایـن حالـت دیواره های سلول به عنوان یک غشای نیمه تراوا عمل میکند.
معرفی فرایند اسمز معکوس
اسمز معکوس یکی از قدیمیترین و محبوبترین روشهای جداسازی است که عمدتاً برای تصفیه آب استفاده میشود . این فرآیند اولین بار در سال 1950 برای نمکزدایی آب دریا مورد استفاده قرار گرفت .
امروزه این روش به طور گسترده در سراسر جهان برای تصفیه آب مقاصد صنعتی، مسکونی تجاری و علمی استفاده میشود. فناوری اسمزمعکوس یکی از نوآوریهای علمی مهم بشریت است. اما در این صفحه فقط به درک اساسی از کل این فرآیند در تصفیه آب خواهیم پرداخت.
اسمز معکوس شامل اعمال فشار به یک طرف محلول است که در آن یک غشای نیمهتراوا بین محلولها قرار میگیرد. این غشاء برای فیلتر کردن آلایندهها تا کوچکترین ذرات استفاده میگردد آلایندهها اغلب به عنوان کنستانتره RO نامیده میشوند.
تهیه شده توسط:هاله نوروزی